0224 513 80 30

Kanal tedavisi (Endodonti)

Kanal tedavisi yani Endodonti diş içerisindeki pulpa dokusuna kadar ilerlemiş olan problemler ile ilgilenen ve tedavisini yapan diş hekimliği
dalıdır.

Kanal tedavisine ihtiyaç duyan hastalarımız genelde ağrı ve hassasiyet şikâyetiyle kliniğimize başvurmaktadırlar. Bu tip
vakalarda dişin üzerine vurulduğunda (perküsyon) hasta ağrı duyar. Herhangi bir şekilde ağrıyla belirti vermeyen vakalarda
diş canlı değildir ve kök ucunda lezyon oluşumu vardır. Bu tip vakaların teşhisi yüzde şişme veya röntgen alınması
sonucu konur.

Gemlik’te Kanal tedavisi için

Diş Hekimi Uğur Kaya

Telefon: (0224) 513 80 30

Adres: Doktor Ziya Kaya Mahallesi Gazhane Caddesi Kafoğlu Apartmanı No:57  Gemlik Bursa

Kanal tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Dişin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, tedaviye başlanır ve tedavi dişin durumuna göre bir ya da daha fazla seansta tedavi edilir.
İlk olarak tedavi yapılacak diş uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.
özel cihazlarla kanal uzunluğunu tespit edilir.
Kök kanallarının içeriği çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarını şekillendirilir.
Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur.
Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir.
Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.
Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.
Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.
Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de aynı kanal tedavisi yapılmamış dişlerde olduğu gibi, çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir.
Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve doktorunuza kontrole gitmeniz gerekmektedir.
Kanal tedavisi tekrarı nedir?

Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da tedavi sonrası kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, spontan ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz. Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahele yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.